Πως ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση του παιδιού μας;
Καταρχήν να δούμε τι είναι αυτοπεποίθηση.
Η αυτοπεποίθηση ορίζεται ως η απόλυτη πίστη προς τον εαυτό και τις ικανότητες μας. Η αυτοπεποίθηση συμπεριλαμβάνει και τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπεια και την πεποίθηση ότι είμαστε ικανοί να φέρουμε εις πέρας και να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε πρόκληση η δίλημμα μας θέση η ζωή μας. Η αυτοπεποίθηση είναι ο τρόπος που μιλάμε στον εαυτό μας για τον εαυτό μας!
Η ύπαρξη αυτοπεποίθησης προδιαθέτει δύο αλληλένδετες έννοιες : της έννοια της εσωτερικής επάρκειας και την έννοια της προσωπικής αξίας. Αυτοπεποίθηση και αυτοσεβασμός μαζί που έχουν σαν αποτέλεσμα την πίστη ότι ζούμε την ζωή που μας αξίζει και αν δεν την ζούμε στο χέρι μας είναι να την επιδιώξουμε.
Ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σου κάνοντας τα εξής:
- Γίνε ο θετικός καθρέφτης του
Το παιδί βλέπει τον εαυτό του στα μάτια σου. Αν εσύ το βλέπεις θετικά, νιώθει θετικά, αν βλέπεις σε εκείνο λάθη και αδυναμίες, θα νιώθει ανίκανο και αδύναμο. Αν έχει κάποια χαρακτηριστικά που για σένα είναι ελαττώματα, αναθεώρησε και ανακάλυψε τον δικό του μοναδικό εαυτό.
- Εστίασε στην προσπάθεια
Όσο το παιδί είναι μικρό, άφησέ το να προσπαθεί με ό,τι καταπιάνεται. Μην του φτιάξεις εσύ το παζλ, μην βάλεις εσύ τον κύβο επάνω στον άλλο, μην ξεκολλήσεις εσύ το αυτοκόλλητο. Δείξε του πώς γίνεται και άφησέ το να το προσπαθήσει, μην εστιάσεις στο αν το κατάφερε, αλλά στην προσπάθεια. Πες το «μπράβο» πριν το αποτέλεσμα!
- Κράτησε τους φόβους σου υπό έλεγχο
Άφησε το να προσπαθήσει να ανέβει τη σκάλα, πρόσεξέ το διακριτικά, αντί να του λες συνέχεια «πρόσεχε» ή να το βοηθάς περισσότερο από αυτό που πραγματικά χρειάζεται. Αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας, ενημέρωσέ το για τους κινδύνους, όμως μην τους παρουσιάσεις σαν δεδομένους. Μην το μάθεις να ζει με φόβο και μην το μάθεις να αποφεύγει καταστάσεις αν τις φοβάται. Πίστεψε πρώτη εσύ στις ικανότητές του. Δείξε στο παιδί όση εμπιστοσύνη μπορείς.
- «Έγινα θυσία για σένα»…
Μην λες συνεχώς στο παιδί πόσες θυσίες κάνεις για χάρη του. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να μειώνεις την αυτοαξία του και να το γεμίζεις με ενοχές και αμφιβολίες για τον εαυτό του. Δεν θα σε εκτιμήσεις με αυτό τον τρόπο περισσότερο.
- Οι μικρές μαγικές κινήσεις
- Βάλε ένα ενθαρρυντικό σημείωμα μέσα στην κασετίνα του.
- Αγόρασε την δική του κούπα και σερβίτσιο.
- Κόλλησε στον τοίχο τις ζωγραφιές του παιδιού
- Προσπάθησε να κοιτάς το παιδί στα μάτια και να κατεβαίνεις στο ύψος του
- Δώσε σημασία στα γενέθλια του παιδιού, φρόντισε να τα γιορτάζει πάντα
- Δημιούργησε μια γωνία στο σπίτι με τα «επιτεύγματά» του (δεν χρειάζεται να είναι μόνο κάτι στο οποίο είχε πρωτιά, αλλά κάτι που συμμετείχε και του άρεσε)
- Η παγίδα της υπερπροστατευτικότητας
Προσπάθησε να μην τον έχεις σαν πρίγκιπα… Μην ξεχνάς ότι η δουλειά σου είναι να τον/την προετοιμάσεις για τον πραγματικό κόσμο, στον οποίο μπορεί να νιώσει απογοητεύσεις, να ακούει συχνά «όχι» και ίσως να χρειάζεται να αντιμετωπίσει μόνος πολλές και ίσως δύσκολες καταστάσεις. Χρειάζεται να του δημιουργήσεις την πεποίθηση ότι μπορεί να τα καταφέρει στα δύσκολα.
- Για το παιδί είναι σημαντικό!
Μπορεί τα προβλήματα του παιδιού να σου φαίνονται ασήμαντα ή αστεία, όμως για εκείνο είναι πολύ σημαντικά. Μην το κοροϊδεύεις και μην το χλευάζεις όταν θα σου ομολογήσει κάτι που το προβληματίζει. Άκουσε προσεκτικά ό,τι έχει να σου πει και πες του τη γνώμη σου χωρίς να την επιβάλεις.
- Μην θέτεις μη ρεαλιστικούς στόχους
Πες στο παιδί «ξέρω ότι μπορείς να το κάνεις» αλλά μην θέτεις στόχους που δεν είναι έτοιμο να πετύχει. Θα απογοητεύεται βλέποντας ότι δεν τα καταφέρνει ποτέ και θα κατηγορεί τον εαυτό του.
- Κράτησε την πιο τρυφερή ματιά σου
Μόλις μπεις στο σπίτι αγκάλιασέ το, φίλησέ το και κράτησε την πιο ζεστή ματιά σου για εκείνο.
- Εσύ είσαι το πρότυπό του
Το παιδί παρακολουθεί αδιάκοπα και μιμείται την συμπεριφορά σου. Η δική σου πεποίθηση για τον εαυτό σου θα μεταφερθεί και στο παιδί σου. Aν όταν κάνεις ένα λάθος τα βάζεις με τον εαυτό σου και αντιδράς άσχημα, το παιδί το βλέπει και σκέφτεται «τα λάθη δεν επιτρέπονται, είναι κάτι κακό» Έτσι, όποτε κάνει κάτι λάθος, ακόμη κι αν σε εκείνο προσέχεις τη συμπεριφορά σου, εκείνο θα θυμάται πώς αντιδράς εσύ σε ανάλογες περιστάσεις.
Πάνος Πλατρίτης
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος