ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΓΟΝΙΩΝ

Η επικοινωνία σε ένα ζευγάρι είναι σημαντική. Μετά την απόκτηση παιδιών γίνεται ακόμη σημαντικότερη. Κάτω από την πίεση του άγχους που συνήθως βιώνουν σαν γονείς, κινδυνεύουν να παραμελήσουν τη σχέση τους, η οποία σε γενικές γραμμές είναι η πιο σημαντική σχέση μέσα στην οικογένεια. Το να κρατάς τις γραμμές επικοινωνίας ανοιχτές δεν είναι πάντα εύκολο. Όλα τα ζευγάρια σε κάποια χρονική στιγμή θα έχουν πρόβλημα επικοινωνίας, δεδομένου και του άγχους της γονεϊκότητας. Η επικοινωνία χρειάζεται δουλειά, αλλά αξίζει η επένδυση πάνω σε αυτή.

Αυτό το φυλλάδιο περιέχει μερικές χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει οι γονείς να γνωρίζουν για την επικοινωνία. Γνωρίζοντας ότι πρέπει να επικοινωνούν αποτελεσματικά και τι πρέπει να κάνουν για να το επιτύχουν είναι σημαντικά στοιχεία όχι μόνο για τη δική τους σχέση αλλά και για τη σχέση που έχουν με τα παιδιά τους. Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά μαθαίνουν να επικοινωνούν με το να παρακολουθούν τους γονείς τους. Επομένως οι γονείς πρέπει να είναι αποτελεσματικοί επικοινωνιολόγοι ούτως ώστε και τα παιδιά τους επίσης να μάθουν αυτή τη δεξιότητα.

Χρόνος

Περνώντας χρόνο μαζί ως ζευγάρι είναι πολύ σημαντικό για οποιαδήποτε σχέση. Ο χρόνος, παρόλα αυτά, δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να βρεθεί όταν υπάρχουν και παιδιά που εμπλέκονται. Επομένως, οι γονείς πρέπει να κάνουν μια επιπρόσθετη προσπάθεια για να βρίσκουν χρόνο να τον περνάνε μαζί. Εάν δεν μπορεί να βρεθεί χρόνος καθημερινά είναι εντάξει. Αυτό που είναι σημαντικό είναι οι γονείς σε τακτικά διαστήματα να προγραμματίζουν χρόνο για να είναι μαζί. Αυτό μπορεί να είναι κάθε μέρα, μέρα παρά μέρα ή μια φορά κάθε εβδομάδα – οτιδήποτε δουλεύει για το κάθε ζευγάρι. Αυτός ο ξεχωριστός χρόνος μπορεί να αναλωθεί με το να μιλούν μεταξύ σας, να παίρνουν μέρος σε μια δραστηριότητα μαζί ή να κάνουν κάτι άλλο που ενδιαφέρει και τους δύο. Το σημαντικό είναι ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα επικοινωνούν μεταξύ τους με κάποιο τρόπο. Ο ξεχωριστός χρόνος μαζί δεν μπορεί απλά να συμβεί από μόνος του. Πρέπει να προγραμματιστεί και να υπερασπιστεί και από τους δύο γονείς. Χρόνο με το χρόνο είναι πολύ σημαντικό να κρατήσετε τις γραμμές επικοινωνίας ανοιχτές.

Αποτελεσματική επικοινωνία

Ένα άλλο σημαντικό μέρος της επικοινωνίας μεταξύ των γονιών είναι το να μάθουν να επικοινωνούν αποτελεσματικά. Εάν οι γονείς δεν επικοινωνούν αποτελεσματικά είναι περισσότερο πιθανόν να μεταδώσουν αναποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας στα παιδιά τους.

  • Για να επικοινωνείτε αποτελεσματικά, οι λέξεις πρέπει να είναι ισοδύναμες των πράξεων. Για παράδειγμα, εάν ένας γονιός λέει στον άλλο ότι δεν είναι έξαλλος, αλλά έχει ένα θυμωμένο ύφος στο πρόσωπό του και χρησιμοποιεί ένα θυμωμένο τόνο φωνής, τότε οι λέξεις δεν είναι οι ίδιες με τις πράξεις. Επίσης, η αποτελεσματική επικοινωνία δεν υφίσταται καθόλου. Όταν οι γονείς το κάνουν αυτό, στέλνουν μπερδεμένα μηνύματα. Οι γονείς πρέπει να είναι ειλικρινείς με τα συναισθήματά τους. Εάν είναι θυμωμένοι, τότε πρέπει να βρουν κατάλληλους τρόπους να εκφράσουν το θυμό τους.
  • Το άγγιγμα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να επικοινωνήσετε μη λεκτικά. Ένα ακούμπημα ή μια αγκαλιά είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να δείξετε ευγνωμοσύνη είτε στο σύντροφό σας είτε στο παιδί σας.
  • Η προσοχή και η ακρόαση είναιδύο σημαντικές δεξιότητες για να έχετε αποτελεσματική επικοινωνία. Η πρώτη δεξιότητα αφορά στο να δίνετε πλήρη προσοχή στο άτομο που σας μιλάει. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το να σταματήσετε όλες τις άλλες δραστηριότητες, να βλέπετε το συνομιλητή σας στα μάτια και να μη λέτε ούτε μια λέξη. Η ακρόαση σημαίνει να δίνετε προσοχή στο τι λέγεται από το συνομιλητή σας, όχι μόνο στις λέξεις αλλά επίσης και στη στάση του σώματος του.
  • Να δίνετε και να ζητάτε ανατροφοδότηση, η οποία βοηθάει στην επικοινωνία. Η ανατροφοδότηση έχει ως σκοπό την επανάληψη στο συνομιλητή των όσον σας έχει πει για να βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει το μήνυμα που είχε σκοπό να σας δώσει. Το να ζητάτε ανατροφοδότηση είναι ένας τρόπος να διασφαλίσετε ότι ο ακροατής πήρε το μήνυμα όπως εσείς είχατε πρόθεση να δώσετε.

Τέλος, στον παρακάτω πίνακα υπάρχουν μερικά πράγματα τα οποία βοηθούν αλλά και δυσχεραίνουν την αποτελεσματική επικοινωνία. 

Ανδρέας Δημητρίου

Εγγεγραμμένος Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος

Layer 1