ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

Πολλά μικρά παιδιά χτυπούν, σπρώχνουν, δαγκώνουν, πετάνε πράγματα ή καταστρέφουν αντικείμενα ούτος ώστε να πάρουν αυτό που ζητούν από τους γονείς τους. Αυτές οι μορφές της επιθετικότητας είναι περισσότερο συχνές σε παιδιά 2 με 3 χρονών. Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, η σωματική επιθετικότητα τείνει να μειώνεται.

Ως γονείς, σίγουρα υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την επιθετική συμπεριφορά:

  • Να προσέχετε και να επαινείτε το παιδί όταν κάνει χρήση συμπεριφορών εκτός της επιθετικότητας όταν αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις.
  • Μετά την «κρίση», προσπαθήστε να του μάθετε διαφορετικούς τρόπους επίλυσης προβλημάτων. Για τα παιδιά που είναι 2 με 4 χρονών, μπορείτε να πείτε: «όταν αισθάνεσαι θυμωμένος, πάρε μια βαθιά ανάσα και έλα να μου μιλήσεις». Για ένα παιδί 4 χρονών και άνω, μπορούμε να το ενθαρρύνουμε να σκεφτεί μερικούς τρόπους χειρισμού της κατάστασης εκτός από αυτόν της επιθετικότητας. Εάν έχει δυσκολίες να βρει κάποιες ιδέες, μπορείτε να του προτείνεται μερικές κατάλληλες ιδέες.
  • Περιορίστε το χρόνο που βλέπει το παιδί σας τηλεόραση. Όπως γνωρίζεται, σήμερα σχεδόν όλα τα τηλεοπτικά κανάλια κατά τη διάρκεια της ημέρας στα προγράμματα τους υπάρχουν σκηνές βίας. Αυτή η έκθεση σε βίαιες καταστάσεις προέρχεται από πολλές πηγές, όπως τα κινούμενα σχέδια, τις ειδήσεις, τις αγαπημένες σειρές, τις ταινίες, τα μουσικά βίντεο κλιπ και τα βιντεοπαιχνίδια.
  • Περιορίστε την έκθεση του παιδιού σας σε πραγματικές καταστάσεις βίας. Προσπαθήστε να αποτρέψετε το παιδί σας από το να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον από εχθρικούς και βίαιους ενήλικες και παιδιά.
  • Προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι η επιθετική συμπεριφορά του παιδιού σας δεν είναι αποτέλεσμα του να κάνει αυτό που θέλει ή να είναι ικανό να παίρνει αυτό που ζητάει. Εάν αρπάξει ή πάρει κάτι από άλλο παιδί, το παιδί (ή εσείς) πρέπει να επιστρέψετε αμέσως το αντικείμενο στο άλλο παιδί.
  • Προσπαθήστε να είστε ήρεμοι και να χειρίζεστε το επεισόδιο της επιθετικότητας όσο πιο δυνατόν βασισμένοι στα γεγονότα.
  • Κάντε χρήση του time-out (απομόνωσης ή καρέκλα σκέψης) αμέσως όταν υπάρχει επιθετική συμπεριφορά. Μην δώσετε καμιά προειδοποίηση για αυτού του είδους τις συμπεριφορές. Δίνοντας προειδοποίηση στο παιδί σας για την επιθετική συμπεριφορά είναι σαν να του λέτε πως έχει ακόμα μια ευκαιρία πριν να δώσετε την τιμωρία.
  • Γνωρίστε τα συναισθήματα του παιδιού σας, αλλά προσπαθήστε να βεβαιωθείτε πως κατανοεί ότι η επιθετικότητα δεν είναι αποδεκτή. Για παράδειγμα, μετά που χειρίζεστε την επιθετική συμπεριφορά, μπορείτε να του πείτε: «γνωρίζω πως είσαι θυμωμένος, αλλά δεν πρέπει να χτυπήσεις κάποιον άλλον-ανεξαρτήτως του πόσο θυμωμένος είσαι».

 

Ανδρέας Δημητρίου

Εγγεγραμμένος Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος

Layer 1