7 μυστικά που ΔΕΝ πρέπει να αγνοήσεις αν θέλεις να έχεις μια πετυχημένη ομάδα

Σε απρόβλεπτες περιόδους κρίσης, όπου τα δεδομένα μεταβάλλονται με γρήγορους ρυθμούς, τα μέλη των ομάδων των οργανισμών μας είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα λειτουργικά (assets) που έχει μια επιχείρηση. Έχουμε δει αμέτρητες εταιρίες με πολύ καλά προϊόντα και υπηρεσίες να καταλήγουν στον πάτο και έχουμε δει άλλους οργανισμούς όχι μόνο να επιβιώνουν αλλά και να θριαμβεύουν μέσα από κάθε κρίση. Η διαφορά δεν έχει να κάνει τόσο με τις συνθήκες αλλά με τον τρόπο λειτουργίας, τη νοοτροπία και την δράση του κάθε οργανισμού.

Πιο κάτω σου δίνω τα 6+1 συστατικά που συνθέτουν τις επιτυχημένες ομάδες και κατ’ επέκταση τους επιτυχημένους οργανισμούς. Κάθε ένα από μόνο του είναι μια ολόκληρη κατηγορία με αρκετές υπό-ενότητες. Για την ώρα όμως, ας αρκεστούμε στη μεγάλη εικόνα.

Αν έχεις τη δική σου επιχείρηση ή τη δική σου ομάδα μπορείς να κάνεις μια πρώτη αξιολόγηση για το πού βρίσκεσαι σε σχέση με τα πιο κάτω. Αν πάλι τώρα ξεκινάς να στήνεις την ομάδα σου τα πιο κάτω ίσως σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις με γερά θεμέλια και πιο καθαρή εικόνα.

  1. Στήσε μια ομάδα με ξεκάθαρα όρια και ρόλους.

Το να γνωρίζει το κάθε μέλος της ομάδας ποια είν αι τα καθήκοντα του, δίνει στο μέλος της ομάδας ένα ξεκάθαρο τομέα ευθύνης για να επικεντρωθεί σε αυτό. Σε μεγαλύτερους οργανισμούς η περιγραφές εργασίας είναι ίσως αυτονόητο ότι είναι ξεκάθαρες, σε μικρότερους οργανισμούς παρ’ όλα αυτά ή οικογενειακές επιχειρήσεις, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο οι ρόλοι και οι ευθύνες να μην είναι διαχωρισμένες. Με αυτό το τρόπο είναι στη διακριτική ευχέρεια και στην προσωπική άποψη του καθενός τι πρέπει να κάνει, πόση ενέργεια θα αφιερώσει και ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητές του. Οι μεγαλύτερες παρεξηγήσεις ξεκινούν από την έλλειψη ξεκάθαρων ορίων και ρόλων. Ακόμα λοιπόν και αν η επιχείρηση είναι μικρή για να έχει αρκετές ξεχωριστές θέσεις η εργασίας, το ξεκαθάρισμα των ρόλων είναι σημαντικό και θέτει τα όρια για εμπιστοσύνη και υπευθυνότητα στην ομάδα.

  1. Δώσε ένα ξεκάθαρο κοινό όραμα και μια ξεκάθαρη αποστολή που να συνδέεται με τη δουλειά της ομάδας.

Το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν μαζευτεί κάτω από ένα περιβάλλον δεν σημαίνει ότι αυτό τους κάνει και πραγματική ομάδα. Πραγματική ομάδα είναι η ομάδα που με κοινό σκοπό και κοινούς στόχους, εργάζονται σε ένα κοινό πλαίσιο. Ακόμα και αν το κάθε μέλος πετύχει τους προσωπικούς του στόχους μέσα στον οργανισμό, αν δεν υπάρχει κοινό όραμα και κοινή αποστολή της ομάδας, σύντομα θα κάνουν την εμφάνισή τους σημάδια δυσλειτουργικότητας και ανταγωνισμού. Όσο πιο παραγωγικά και εστιασμένα στην επίτευξη είναι τα στελέχη της ομάδας, τόσο πιο ανταγωνιστικά μπορεί να γίνουν αν κυνηγούν τους ατομικούς τους στόχους χωρίς ξεκάθαρο κοινό όραμα και χωρίς επίγνωση για την αποστολή της ομάδας ως σύνολο.

  1. Βάλτε τους «σωστούς» ανθρώπους στο «καράβι».

Πολλές φορές αυτό που ζητούν οι εργοδότες είναι γνώσεις, δεξιότητες και προηγούμενη εμπειρία. Αυτό είναι μόνο η μισή δουλειά της επιλογής των σωστών ανθρώπων για την ομάδα και τον οργανισμό. Ποια είναι η νοοτροπία που θέλεις να καλλιεργήσεις στην ομάδα και τον οργανισμό; Πως το νέο μέλος θα ενδυναμώσει αυτή τη νοοτροπία; Ποιες είναι οι προσωπικές του αξίες και πως αυτές ταιριάζουν με τις αξίες του ηγέτη και του οργανισμού; Αν ο οργανισμός δεν έχει ξεκάθαρες αξίες, τότε είναι η ώρα για ανασκόπηση και ανασυγκρότηση. Οι αξίες του οργανισμού είναι οι βάσεις για τη νοοτροπία που θέλει να χτίσει, και η νοοτροπία είναι το τσιμέντο ανάμεσα στα τούβλα του οικοδομήματος. Οι σωστοί άνθρωποι για το δικό μου οργανισμό μπορεί να είναι οι λάθος άνθρωποι για το δικό σου! Σκέψου λοιπόν τι είδους ανθρώπους θέλεις να έχεις στην ομάδα σου, με τι νοοτροπία, τι αξίες, ποιο τρόπο σκέψης, ποιες γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρία και προχώρησε να προσλάβεις τους σωστούς για τον δικό σου οργανισμό ανθρώπους, ή ακόμα και να κάνεις και ένα ξεκαθάρισμα αν νιώθεις ότι ήρθε η ώρα.

  1. Φτιάξε μια ξεκάθαρη δομή στον τρόπο εργασίας.

Πως αλληλοεπιδρά η ομάδα; Τι είναι αποδεκτό και τι όχι; Ποιοι είναι οι κανόνες του παιχνιδιού και πως διασφαλίζουμε ότι ακολουθούνται από όλα τα μέλη (συμπεριλαμβανομένου και το ηγέτη της ομάδας). Ο τρόπος λειτουργείας είναι εξίσου σημαντικός και είναι μέρος της νοοτροπίας, της κουλτούρας του οργανισμού και συνδέεται με τις αξίες που σου ανέφερα πιο πάνω. Ειδικότερα για καινούριες ομάδες που δεν έχουν μάθει ακόμα πως να δουλεύουν μαζί και κουβαλούν κατάλοιπα από κουλτούρες προηγούμενων εταιριών, είναι ακόμα πιο σημαντικό να θέσουμε από την αρχή τα δεδομένα. Εδώ θα ήθελα να σου δώσω ένα στοιχείο. Κάθε φορά που ένα μέλος της ομάδας αλλάζει, η σύσταση της ομάδας αλλάζει. Το ίδιο και η δυναμική της. Είναι πλέον μια καινούρια ομάδα και όλοι οι κανόνες πρέπει να ξαναμπούν από την αρχή σε εφαρμογή. Δεν είναι λίγες οι φορές που μια ομάδα μπορεί να χάσει τη λειτουργικότητά της μόνο και μόνο από την αλλαγή ενός ατόμου.

  1. Υποστήριξε την ομάδα σου.

Τι είδους υποστήριξη χρειάζεται η ομάδα; Ποιες πληροφορίες πρέπει να έχει; Ποια συστήματα; Πόσος χρόνος και γενικότερα ποιοι είναι οι πόροι που αξιοποιούνται για να δώσει ένα μέλος της ομάδας τον καλύτερό του εαυτό; Ακόμα και αν έχεις τους σωστούς ανθρώπους με το σωστό όραμα και τη σωστή λειτουργία, αν οι άνθρωποι δεν έχουν τα κατάλληλα συστήματα και τους ανάλογους πόρους δεν μπορούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Στην επαγγελματική μου πορεία έχω δει να προσλαμβάνονται περισσότεροι εργαζόμενοι για να κάνουν μια εργασία ενώ εκείνο που πραγματικά χρειαζόταν ήταν μια αναβάθμιση του συστήματος που θα έκανε πιο ομαλή όλη τη λειτουργία. Δεν προτείνω ότι πρέπει να επενδύουμε περισσότερο σε συστήματα παρά σε ανθρώπους αλλά να αναγνωρίζουμε ποιες είναι οι ανάγκες και να γίνουμε τους ανάλογους πόρους στα μέλη των ομάδων μας για να μπορούν με τη σειρά τους να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό σε εμάς, ακόμα και αν αυτό έχει να κάνει με την ισορροπία μεταξύ προσωπικού χρόνου και εργασίας.

  1. Ικανό Coaching.

Είτε αυτό έρχεται μέσα από τον οργανισμό με εσωτερικό coach είτε με κάποιο εξωτερικό συνεργάτη, μελέτες δείχνουν ότι το coaching αυξάνει τη παραγωγικότητα και την πιστότητα των εργαζομένων, τα επίπεδα αυτοπεποίθησης και ισορροπίας των μελών, καθώς επίσης βελτιώνει τα αποτελέσματα και την απόδοση τους. Το coaching είναι ένα εργαλείο που οι πιο πετυχημένοι οργανισμοί στον κόσμο έχουν εντάξει στην κουλτούρα τους έτσι ώστε η ομάδα και τα μέλη της να αναπτύσσονται και ταυτόχρονα να οδηγούν τον οργανισμό σε ανώτερα επίπεδα.

  1. Δημιούργησε περιβάλλον και κουλτούρα εμπιστοσύνης.

Αν τα πιο πάνω είναι οι πυλώνες που θα κρατήσουν τον οργανισμό όρθιο και θα τον αναπτύσσουν με το πέρασμα του χρόνου, η εμπιστοσύνη είναι τα θεμέλια που θα κρατήσουν τους πυλώνες όρθιους. Το να χτίσει κανείς εμπιστοσύνη φαίνεται απλό και εύκολο. Το να το κάνει πράξη κάποιος παρ’ όλα αυτά είναι η δύσκολη δουλειά. Πόσες φορές ένας οργανισμός κάνει φαινομενικά τα πάντα σωστά αλλά δεν υπάρχουν αποτελέσματα; Η εμπιστοσύνη είναι ίσως το σημαντικότερο συστατικό για την επιτυχία του οργανισμού και χτίζεται με συγκεκριμένους τρόπους και συνέπεια.

Αυτά ήταν τα 6+1 συστατικά που συμβάλλουν στην δημιουργία πετυχημένων ομάδων και πετυχημένων οργανισμών. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα ή θα ήθελες να μιλήσουμε για τη δική σου ομάδα και τι χρειάζεται για να αναπτυχθεί μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου για μια πρώτη συνομιλία. (ΕΔΩ)

Αν θέλεις να πάρεις μια πρώτη εικόνα για τα επίπεδα λειτουργικότητας της ομάδας σου, συμπλήρωσε το πιο κάτω ΔΩΡΕΑΝ QUIZ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ πατώντας ΕΔΩ

(https://teamcoachingcyprus.com/quiz/ )

Βάσω Βαρδάκη, MSc, MBA, PCC

Leadership & Team Coach

Vasovardaki.com

Layer 1