Η συγχώρεση είναι λύτρωση!

Η λέξη συγχωρώ είναι σύνθετη λέξη. Από τον σύνδεσμο συν- και το ρήμα χωρά-ω. Σημαίνει ότι χωράω κάπου μαζί με άλλους. Έτσι όταν λέμε ότι συγχωρώ κάποιον, σημαίνει ότι του κάνω χώρο να χωρέσει, να κατοικήσει μέσα μου, στην καρδιά μου.

Πολλοί κάνουν το λάθος να πιστεύουν πως η συγχώρεση είναι αδυναμία. Κι όμως, απαιτεί δύναμη να μπεις στην θέση αυτού που σε πλήγωσε, να τον καταλάβεις και έπειτα να κάνεις χώρο στην καρδιά σου για να χωρέσει.

Συγχωρώ δεν σημαίνει ότι ανέχομαι, αλλά ότι επιλέγω να αφήσω πίσω μου οδυνηρές καταστάσεις και να προχωρήσω. Άρα η συγχώρεση αφορά μόνο εμάς και όχι αυτόν που μας πλήγωσε ή μας πρόδωσε.

Συγχωρώ για να είμαι καλά. Για να αποβάλω όλα τα αρνητικά συναισθήματα και να επουλώσω τις πληγές μου. Γι’ αυτό η συγχώρεση είναι πράξη αυταγάπης!

Συγχωρώ σημαίνει ότι το παρελθόν δεν επηρεάζει πλέον το παρόν μου, τον συναισθηματικό μου κόσμο και τον τρόπο που σκέφτομαι. Γι’ αυτό η συγχώρεση είναι λύτρωση.

Κάποτε ο Απόστολος Πέτρος πλησίασε τον Ιησού και τον ρώτησε: Κύριε , πόσες φορές αν αμαρτήσει σε μένα ο αδελφός μου να τον συγχωρέσω;  Έως επτά; Και ο Κύριος απάντησε, δεν σου λέω μέχρι επτά αλλά έως εβδομήντα επτά. (Ματθαίος 18: 21 – 22)

Ο Ίδιος μας έδειξε τον δρόμο με τις πράξεις του. Συγχώρησε αυτόν που Τον πρόδωσε και αυτούς που Τον σταύρωσαν. Ενώ οι στρατιώτες κάρφωναν τα καρφιά στις παλάμες του, Εκείνος προσευχόταν και έλεγε ‘’Πατέρα συγχώρησε τους δεν ξέρουν τι κάνουν‘’.

Ας διώξουμε το μαύρο από τις καρδιές μας και ας αφήσουμε το Φως να μας πλημμυρίσει.

Ας συγχωρέσουμε για να  Αναστηθεί η ψυχή μας!

 

Έλενα Κουππάρη

Empowerment Coach

Layer 1