Εξάντληση ή Αυτό-φροντίδα;

Σήμερα θέλω να σου μιλήσω για την «εξάντληση» (γνωστή και ως burnout) στο χώρο εργασίας.

Η “εξάντληση” είναι ένα σύνδρομο που έρχεται ως αποτέλεσμα χρόνιου στρες (που δεν έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία) στον χώρο εργασίας και χαρακτηρίζεται από τρεις διαστάσεις:

  • Αισθήματα εξάντλησης ενέργειας
  • Αυξημένη πνευματική απόσταση από τη δουλειά, ή συναισθήματα αρνητικότητας ή κυνισμού που σχετίζονται με τη δουλειά
  • Μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα.

Η “εξάντληση”έχει πλέον συμπεριληφθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) στην 11η Αναθεώρηση Διεθνούς Ταξινόμησης Ασθενειών (ICD-11) ως ένα επαγγελματικό φαινόμενο και αυτό είναι γεγονός. Ενώ δεν έχει ταξινομηθεί ακόμη ως ιατρική πάθηση, φαίνεται ότι το θέμα αυτό απασχολεί αρκετά τους επιστήμονες αφού εμφανίζεται να συνδέεται με άλλες παθήσεις αν παρουσιαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Π.Ο.Υ. έχει αποφασίσει να ξεκινήσει την ανάπτυξη τεκμηριωμένων κατευθυντήριων γραμμών για την ψυχική ευεξία στον χώρο εργασίας.

Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις για να την αντιμετωπίσεις; Αν αναγνωρίζεις κάποια από τα πιο πάνω συμπτώματα ίσως ήρθε η ώρα να πάρεις μια απόσταση και να δεις πως επικεντρώνεις τις προτεραιότητες σου στην δική σου ψυχική ευεξία και την αυτοφροντίδα αυτό το διάστημα.

Η αυτοροντίδα (Self-care) έχει να κάνει με το πώς εμείς φροντίζουμε τον εαυτό μας στα διαφορετικά του επίπεδα όπως, σώματικό, πνεύματικό, λογικό, συναίσθηματικό και κοινωνικό.

Ο κάθε άνθρωπος «φορτίζει» διαφορετικά τις μπαταρίες του έτσι κι εσύ, θα χρειαστεί να κάνεις μια ανασκόπηση και να δεις τι είναι αυτό που μπορεί να σε αναζωογονήσει κατά διαστήματα για να αποφύγεις την επαγγελματική εξουθένωση. Το να δοκιμάσεις κάτι καινούριο είναι πάντα μια επιλογή που ίσως σε εκπλήξει ευχάριστα.

Με τη σειρά μου θα σου δώσω μερικές αποδεδειγμένες ενέργειες που βοηθούν αρκετό κόσμο να φροντίσουν τον εαυτό τους και να γεμίσουν τις μπαταρίες τους:

  • Καθημερινή επαφή με τη φύση και σύνδεση με τις αισθήσεις μας
  • Επαφή με φίλους και θετική επικοινωνία σε θέματα ανεξάρτητα με τη δουλειά
  • Προγραμματισμός διακοπών (ακόμα και αν πρόκειται για κάτι πολύ απλό)
  • Σωματική άθληση (περπάτημα, τρέξιμο, αθλήματα, κολύμπι κλπ)
  • Διαλογισμός (μόνο 10 λεπτά την ημέρα αρκούν)
  • Οραματισμός με ασκήσεις αναπνοής
  • Φυσική αποστασιοποίηση από το χώρο του γραφείου για λίγο διάστημα
  • Εξάσκηση ευγνωμοσύνης μέσα στη μέρα
  • Ενυδάτωση και υγιεινή διατροφή
  • Μασάζ και άλλα ενδιαφέροντα που έχουν να κάνουν με την αυτοφροντίδα
  • Πρακτική 100% παρουσία στο ΤΩΡΑ και σε αυτό που συμβαίνει τη δεδομένη στιγμή

Όπως καταλαβαίνεις η λίστα είναι ατέλειωτη. Μπορείς να επιλέξεις και να συνδυάσεις όποια σημεία από τα πιο πάνω θέλεις, ή ακόμα και να προσθέσεις δικά σου. Να θυμάσαι ότι δεν παίζει τόσο ρόλο η ποσότητα στο χρόνο που αφιερώνω στα πιο πάνω η ποιότητα.

Άκου λοιπόν τις ανάγκες σου; Ο εαυτός μας πάντα μας μιλά. Θέλεις κατανόηση; Δώσε του πρώτα εσύ κατανόηση. Θέλεις αγάπη; Δώσε του πρώτα εσύ αγάπη. Θέλεις φροντίδα; Το ίδιο. Φρόντισε τον εαυτό σου λίγο καλύτερα και δώσε του πρώτα εσύ όσα θα περιμένες να πάρεις από τους άλλους.

Τέλος κλείνοντας θα σου πω ότι ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει γύρω σου έχεις πάντα επιλογή στο πώς θα διαχειριστείς τις σκέψεις σου τις λέξεις σου και τις πράξεις σου.

Το κινητό σου το φορτίζεις κάθε βράδυ. Από τον εαυτό σου γιατί έχεις την απαίτηση να δουλεύει ασταμάτητα.

Κατέβασε εντελώς δωρεάν τη λίστα ελέγχου αυτοφροντίδας ΕΔΩ Δες πόσο καλά φροντίζεις τον εαυτό σου και αποφάσισε τα επόμενα σου βήματα (https://vasovardaki.com/self-care-checklist/)

Βάσω Βαρδάκη, MSc, MBA, PCC

Leadership & Team Coach

Vasovardaki.com

Layer 1