Άσε με να κάνω λάθη!

Τους τελευταίους μήνες δούλευα εντατικά με έφηβους οι οποίοι στην πλειοψηφία ήταν τελειόφοιτοι. Ήρθαν σε μένα για διαφορετικούς λόγους αλλά είχαν όλοι ένα κοινό χαρακτηριστικό: Κανείς τους δεν ήξερε να διαχειριστεί το άγχος του και κατ’ επέκταση τον εσωτερικό του κόσμο.

Λίγο οι εξετάσεις, λίγο τα lockdowns σε συνδυασμό με τα διαδικτυακά μαθήματα, έκαναν τα πράγματα πιο σκούρα για τους έφηβούς μας πέρσι και φέτος. Καταστάσεις πρωτόγνωρες για τους ίδιους οι οποίοι καλούνται να βάλουν σε τάξη το ήδη μπερδεμένο μυαλό τους και να πάρουν αποφάσεις που θα επηρεάσουν την μετέπειτα ζωή τους.

Εδώ είναι που χρειάζονται, πιο πολύ από κάθε άλλη στιγμή, τους γονείς τους στο πλάι τους. Αυτή είναι η στιγμή που χρειάζονται πιο πολύ την στήριξη και την αποδοχή από τον περίγυρό τους. Ένα μεγάλο ποσοστό του άγχους που βιώνουν προέρχεται από τον φόβο να μην απογοητεύσουν τους γονείς τους, σπαταλώντας φαιά ουσία σε σκέψεις που τους μπλοκάρουν ακόμη περισσότερο. Ένας έφηβος, θέλει να νιώθει ότι τον αγαπούν γι’ αυτό που είναι, όπως είναι για να μπορέσει να πιστέψει στον εαυτό του, να κάνει όνειρα και να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα που προκαλεί η ίδια η εφηβεία αλλά και οι καταστάσεις που ζούμε. Δείξε κατανόηση και βοήθησε τον να απαλλαγεί από τον φόβο και τις ενοχές που κουβαλά, ακόμα και αν δεν στο δείχνει.

Κάποιοι γονείς δυσκολεύονται να παραδεχτούν ότι το παιδί τους μεγάλωσε και ότι πλέον σε πολλά πράγματα μπορεί να αποφασίζει μόνο του για το τι θα κάνει και πώς θα το κάνει. Στην ουσία η ανησυχία και το άγχος ξεκινά από τους ίδιους τους γονείς, κάτι το οποίο είναι απόλυτα φυσιολογικό και κατανοητό, που όμως δεν μπορούν να διαχειριστούν και το μεταφέρουν στα παιδιά τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το παιδί να αμφιβάλλει για τον εαυτό του, για τις ικανότητες του, τις επιλογές του και μέσα στο μυαλό του γίνονται όλα ένα κουβάρι.

Όταν ένα έφηβος απαλλαγεί από την έγνοια να πετύχει για να μην απογοητεύσει τους γονείς του και από τις ανησυχίες που του μεταφέρουν οι ίδιοι οι γονείς του τότε το βάρος που κουβαλά γίνεται αυτόματα πολύ λιγότερο. Τα πράγματα που καλείτε να διαχειριστεί γίνονται πιο ήπια και το κουβάρι αρχίζει να ξετυλίγεται πιο εύκολα

Όσο ξεμπλέκεται το κουβάρι τόσο πιο ευφικτό είναι να συγκεντρωθεί για να διαβάσει και να κάνει σωστές επιλογές. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι έχει ένα ξεκάθαρο ΓΙΑΤΙ! Γιατί θέλει να πάρει καλούς βαθμούς; Για να ικανοποιήσει και να καθησυχάσει τους γονείς του ή γιατί του αξίζει ένας καλός βαθμός; Γιατί θέλει να σπουδάσει αυτό που επέλεξε; Γιατί του είπε ο περίγυρος του ότι είναι αυτό το σωστό ή γιατί είναι κάτι που θέλει το ίδιο. Βοήθησε το παιδί σου να βρει το δικό του ΓΙΑΤΙ για να αποκτήσει κίνητρο να κάνει ότι κάνει με πίστη στον εαυτό και στα θέλω του. Και επίσης εξίσου σημαντικό επέτρεψε στο παιδί σου να κάνει λάθη! Θα το συγχωρέσει πιο εύκολα στον εαυτό του και θα ανακάμψει πιο γρήγορα.

 

Έλενα Κουππάρη

Empowerment Coach

Layer 1