Το business δεν είναι fun

Όχι άλλο κάρβουνο! Όχι άλλο πάθος και επιχειρηματική καψούρα και «κοίτα τι χαριτωμένο που θα γίνει» και «αχ ναι, θα φτιάξουμε ένα μαγαζάκι με τοπικά προϊόντα» και «ένα χαριτωμένο καφέ-μπιστρό που δεν έχεις ξαναδεί»…. Οι χίπηδες επέστρεψαν! Οι τρελοί έκαναν κατάληψη στο τρελοκομείο και συνταγογραφούν ψυχοφάρμακα στους γιατρούς! Δεν είναι παιδικό δωμάτιο το επιχειρείν, μην το βάφετε ροζ! Δεν είναι γούτσου-γούτσου το business, δεν είναι χνουδωτό αρκουδάκι για το μπάνιο, δεν είναι πάρτυ για εργένηδες. Συνέλθετε! Σταματήστε να πίνετε το cool aid της αφήγησης των startups. Κανείς δεν θα σε βοηθήσει, κανείς δεν θα σε στηρίξει, κανείς δεν νοιάζεται για σένα και το μαγαζί σου. Το επιχειρείν για τις μικρές επιχειρήσεις είναι Μόρντορ και Βουνό της Λησμονιάς. Αν μπεις εκεί μέσα χωρίς χάρτη θα σε περάσει πριονοκορδέλα πριν προλάβεις να κάνεις κιχ! Η αγορά είναι κόλαση και το business είναι το εισιτήριο διαρκείας. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από ό,τι έχετε στο μυαλό σας και διαβάζετε στην επιχειρηματική αφήγηση. Για να φτάσει κάποιος να γλεντήσει το success story πρέπει πρώτα να επιβιώσει την Σκύλλα και την Χάρυβδη.

Η επιχειρηματικότητα είναι Οδύσσεια! Δεν είναι η Χώρα του Ποτέ-Ποτέ! Απαιτεί εξυπνάδα, ευφυΐα, ταχύτητα, αντοχή, ρίσκο, θάρρος, κουράγιο, αποφασιστικότητα, υπομονή, επιμονή. Αν και μόνο αν επιδείξεις αυτές τις ποιότητες, τότε ναι, η επιχειρηματικότητα θα είναι και fun. Κάθε επιχειρηματική προσπάθεια είναι μια εξερεύνηση σαν του Κολόμβου, του Βάσκο ντε Γκάμα, του William Adams. Απαιτεί πόρους, σχεδιασμό, θυσία, θα συναντήσει τρελά εμπόδια, θα εμφανιστούν αστάθμητοι παράγοντες που δεν μπορείς να προβλέψεις. Ο πελάτης θα σε ισοπεδώσει με τις απαιτήσεις και την γκρίνια του, οι χαμηλές πωλήσεις θα σε κάνουν να ψάχνεις δανεικά για να βγάλεις τον μήνα. Θα σε παρατήσουν συνεργάτες, θα σε πουλήσουν προμηθευτές, θα σε λιώσει ο ανταγωνισμός, δεν θα μπορείς να διαχειριστείς ξαφνικά κόστη. Όταν πετύχεις τον στόχο σου τότε ναι, το business είναι fun! Είναι και χαρές και πανηγύρια και περηφάνια και πάρτυ και κεράσματα και barbecue κι ό,τι άλλο θες. Αλλά όχι πριν! Όχι πριν πετύχεις. Όχι πριν φτάσεις. Όχι όταν ξεκινάς. Όχι όταν θα πρεπε να σχεδιάζεις κι εσύ παρτάρεις.

Ναι, έχεις ομάδα. Και; Ποιοι είναι αυτοί δίπλα σου; Είναι τίποτα «ψημένοι» επιχειρηματίες, ναύτες που ξαναπήγανε στην κόλαση και ξέρουν πως μοιάζει το ναυάγιο και πώς να το επιβιώσουν; Όχι. Η ομάδα σου είναι χτεσινοί χαρουμενούληδες που δεν ξέρουν να πουλάνε ούτε βιάγκρα σε 70χρονο. Μην μπερδεύεις τον ενθουσιασμό της εξόρμησης με την πραγματικότητα της μάχης. Κι οι στρατιώτες στον πόλεμο πάνε με εμβατήρια αλλά στην πρώτη τουφεκιά οπλίζουν την γεμιστήρα και βουτάνε στα χαρακώματα. Έτσι είναι και το επιχειρείν. Όσο ενθουσιασμένος κι αν είσαι, αν δεν έχεις χαράκωμα να κρυφτείς και όπλο για να ρίξεις, είσαι τελειωμένος πριν καν αρχίσεις.

Το business είναι ξύλο ανελέητο, bullying καθημερινό και ο επιχειρηματικός άνθρωπος πρέπει να είναι στωικός, παρατηρητικός, ατρόμητος, ανθεκτικός, πολυμήχανος. Αυτές είναι σκληρές ποιότητες, δεν είναι χαμόγελα και πάρτυ και event. Που είναι αυτές οι ποιότητες επάνω σου; Μέσα στην τσαχπινιά και την χαριτωμενιά είσαι. Δεν ξέρεις να μελετάς τον πελάτη, δεν ξέρεις τι θέλει, δεν ξέρεις να πουλάς, δεν ξέρεις να ξεχωρίζεις, δεν ξέρεις να διαπραγματεύεσαι, οι πελάτες και οι προμηθευτές σου θα σου πάρουν και τα σώβρακα και θα χρωστάς κι από πάνω. 

Μην κάνετε το λάθος να μπερδεύετε την αφήγηση με την πραγματικότητα. Η επιχειρηματική αφήγηση είναι ένα παραμύθι γεμάτο δράμα, ωραιοποίηση και ιστοριούλες. Αυτός είναι ο σκοπός της, να συγκινήσει. Και δυστυχώς -όπως στα περισσότερα έπη- πολλές φορές την αφήγηση την γράφουν άνθρωποι οι οποίοι δεν πλήρωσαν το τίμημα όσων λένε. Δεν συνάντησαν τον εχθρό, δεν είδαν την μάχη με τα μάτια τους, δεν ήταν εκεί όταν συνέβαινε. Ήταν κάπου δίπλα και αράζανε ή άκουσαν κάποιον που τους είπε και τα παρουσιάζουν όλα ωραιοποιημένα. Η πραγματικότητα όμως… 

Η πραγματικότητα είναι άστα να πάνε. Άβυσσος και ναυάγια. Εκτός αν έχεις χάρτη! Ίχνη στο χώμα που δείχνουν που είναι ο εχθρός, τι όπλα έχει, πώς να κινηθείς και να νικήσεις. Σχέδιο, focus, πωλήσεις, συγκριτικό πλεονέκτημα, selling point. Αυτά είναι τα ίχνη που οδηγούν στην επιχειρηματική επιτυχία. Καλώς ήρθατε στο business basics! Εδώ πουλάμε ίχνη πάνω στον χάρτη που δείχνει τον πελάτη.

Εισηγητής / Συντάκτης: Άρης Ξυπολιτόπουλος 

Πιστοποιημένος   Βusiness Coach
Layer 1