Πως να επιστρέψεις ομαλά στην εργασία σου

Πως να επιστρέψεις ομαλά στην εργασία σου

Δεν υπάρχει τίποτα πιο βασανιστικό από το να επιστρέφει το σώμα μας στη καθημερινή μας ρουτίνα ενώ το μυαλό μας να βρίσκεται ακόμα σε διακοπές. Να πρέπει να συντονιστούμε με το παρόν και ακόμα να ταξιδεύουμε στις βουτιές στις παραλίες και στις ολοήμερες βόλτες και ξάπλες του καλοκαιριού.

Από το πρωί λοιπόν καταγράφω αυτές τις σκέψεις και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου 5 εισηγήσεις έτσι ώστε να επιστρέψεις πιο ομαλά στην εργασία σου.

#1. Παρ’ το αλλιώς!

Δεν ξέρω για εσένα, αλλά για εμένα ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που στο μυαλό μου πάντα ξεκινά μια καινούρια χρονιά. Ίσως να είναι κατάλοιπο από τον καιρό που πήγαινα σχολείο, ίσως επειδή πάντα άλλαζα δουλειές Σεπτέμβριο; Δεν είμαι σίγουρη για πιο λόγο, αλλά πάντα ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί μια καινούρια αρχή και έναν καινούριο κύκλο στη ζωή μου, ακόμα και αν «επιστρέφω» στην «ίδια» ρουτίνα με πριν από τις διακοπές. Θα σε προσκαλέσω λοιπόν να δεις τον Σεπτέμβριο ως μια καινούρια αρχή και όχι σαν μια επιστροφή στη ρουτίνα. Δεν βλέπουμε τον κόσμο όπως είναι αλλά όπως είμαστε εμείς. Κλείσε τα μάτια σου και δες τον εαυτό σου χαρούμενο και ευτυχισμένο μέσα σε αυτή τη χρονιά. Τι σε δυσκόλεψε την προηγούμενη χρονιά; Πως μπορείς να κάνεις διαφορετικά τα πράγματα φέτος και τι καινούριο μπορεί να σου φέρει αυτός ο νέος κύκλος; Τώρα, με καθαρό μυαλό μετά τις διακοπές, άρχισε να ανοίγεις το μυαλό σου σε νέες ευκαιρίες και πράγματα που θα ήθελες να φέρεις στη ζωή και να πετύχεις. Ξεκίνα να καταγράφεις όνειρα και στόχους σου. Αν γνωρίζεις τι θέλεις είναι πολύ πιο εύκολο να το πετύχεις.

#2. Φτιάξε τη ΝΕΑ ρουτίνα σου από την αρχή:

Μόνο και μόνο επειδή έκανες τα πράγματα πριν από τις διακοπές με έναν συγκεκριμένο τρόπο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιστρέψεις στον ίδιο τρόπο. Πως θα ήθελες να είναι η ιδανική σου μέρα; Τι χρειάζεται να γίνει για να τα καταφέρεις; Τι θέλεις να βάλεις στη ζωή σου περισσότερο; Υγιεινή διατροφή; Γυμναστική; Ποιες ώρες και ποιες μέρες; Δες τον εαυτό σου χαρούμενο μέσα στην ημέρα του. Τι θα σου έδειχνε περισσότερη ενέργεια και πως μπορείς να το πετύχεις; Για όλα υπάρχουν τρόποι. Αρκεί να γνωρίζεις τι θέλεις, τον λόγο που το θέλεις και πόσο σημαντικό είναι για εσένα. Κάτι που θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις ενέργεια μέσα στη καθημερινότητα σου, είναι να εξαλείψεις το «βάσανο της επιλογής». (Διάβασε περισσότερα στο άρθρο για το βάσανο της επιλογής ΕΔΩ)

#3. Προγραμμάτισε τις επόμενες σου εξορμήσεις.

Η διάθεσή μας αλλάζει μόνο και μόνο επειδή έχουμε να περιμένουμε κάτι. Κάνε μια γρήγορη έρευνα στο Google γράφοντας τη λέξη «Αργίες» και τη χρονιά, και δες ποιες μέρες προσφέρονται για τις επόμενες σου εξορμήσεις. Αν είσαι σε θέση να προγραμματίσεις κάτι μπορείς να το κάνεις από τώρα. Αν από την άλλη θέλεις να περιμένεις, σημείωσε τις μέρες στο ημερολόγιο και το μυαλό σου από τώρα και επικοινώνησε τις με τα άτομα που χρειάζεται ώστε να οργανώσεις από τώρα τα πιο μεγάλα σου διαλείμματα πέραν από τα Σαββατοκύριακα. Να θυμάσαι ότι τα συναισθήματα μας αρχίζουν να παράγονται πολύ πριν ξεκινήσει κάτι, μόνο και μόνο επειδή γνωρίζουμε πως θα έρθει. Προγραμμάτισε λοιπόν για να έχεις να ανυπομονείς για όμορφα πράγματα.

#4. Φτιάξε τον οικονομικό σου προγραμματισμό.

Το καλοκαίρι μπορεί να σου στοίχισε λίγο περισσότερο από ότι περίμενες και ο Σεπτέμβριος κάποιες φορές έρχεται με έξοδα. Μην κάνεις τη μέθοδο «στρουθοκάμηλος». Μην κρύψεις κάτω από το «χαλί» την οικονομική σου κατάσταση ακόμα και αν έχεις ένα πολύ καλό εισόδημα οικονομική άνεση. Αφιέρωσε λίγο χρόνο να καταγράψεις τα έξοδα και τα έσοδα σου και να βγάλεις ένα οικονομικό πλάνο για τους επόμενους μήνες. Που θα επενδύσεις τα χρήματα σου, ποιος είναι ο προϋπολογισμός εξόδων και εσόδων σου και με ποιο προγραμματισμό θα νιώθεις άνετα; Το οικονομικό άγχος μπορεί να εξαλειφθεί με απλές κινήσεις.

#5. Ανασκόπηση – Αξιολόγηση – Δράση!

Οι διακοπές τελείωσαν. Πως πέρασες; Φέρε στο μυαλό σου τις όμορφες στιγμές και γέμισε τη ψυχή σου χαρά. Για ποια πράγματα είσαι ευγνώμον αυτή τη στιγμή που διαβάζεις αυτές τις γραμμές; Αφού αφιερώσεις 10 λεπτά να φέρνεις στο μυαλό σου όλες τις όμορφες στιγμές του καλοκαιριού και να τις καταχωρείς μέσα σου σαν εφόδια για τους επόμενους μήνες, κάνε μια αξιολόγηση της κατάστασης. Ξεκινώντας μια νέα αρχή από τον Σεπτέμβριο τι χρειάζεται να αλλάξει; Ποιο είναι το ένα πράγμα που αν καταφέρεις τους επόμενους μήνες να αλλάξεις θα κάνει τεράστια διαφορά στη ζωή και τη καθημερινότητά σου; Πάρε άλλα 10 λεπτά να καταγράφεις τις σκέψεις σου γι’ αυτή την απάντηση και να τις βάζεις σε σειρά προτεραιότητας. Όταν το βρεις, τότε είναι η ώρα να αποφασίσεις αν θα μπεις στη δράση, ή αν θα  βάλεις κάτω από το «χαλί» ότι και αν είναι αυτό που χρειάζεται να αλλάξει ή να βελτιωθεί.

Αυτά ήταν τα 5 βήματα που μπορείς να κάνεις πράξη για μια πιο ομαλή μετάβαση στη καθημερινότητα μετά από τις διακοπές του καλοκαιριού. Εύχομαι να σε βοηθήσουν να κάνεις μια καινούρια αρχή γεμάτη θετική ενέργεια και πολλή όρεξη.

Αν αποφασίσεις να μπεις στη δράση υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις. Για αρχή, μπορείς να κάνεις την έρευνά σου σε εργαλεία και ανθρώπους που μπορούν να σε υποστηρίξουν. Έπειτα, αν είναι κάτι που θέλεις, μπορείς να κλείσεις μια δωρεάν διερευνητική συνεδρία όπου μπορούμε να μιλήσουμε και να πούμε περισσότερα. Στη πορεία μπορείς να αποφασίσεις τι σου ταιριάζει και πως θέλεις να προχωρήσεις μεταμορφώνοντας τη νέα σου καθημερινότητα στη ζωή που σου αξίζει. 

Βάσω Βαρδάκη, MSc, MBA, PCC

Leadership & Team Coach

Layer 1