ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Η γυμναστική μεγιστοποιεί τα αποτελέσματα της δίαιτας πάνω στη σωματική διαμόρφωση, βοηθά στο γρηγορότερο, χρονικά, ξεπέρασμα των σημείων στασιμότητας της δίαιτας και κυρίως συμβάλλει αποφασιστικά στην διατήρηση του νεοαποκτηθέντος βάρους.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

Η γυμναστική είναι το σημείο κλειδί για ένα επιτυχημένο αδυνάτισμα και το σημείο κλειδί για τη διατήρηση του νεοαποκτηθέντος βάρους γιατί:

  1. Αυξάνει την ημερήσια δαπάνη θερμιδών. Κάποιος που κάνειδίαιτα μπορεί να χάσει περισσότερο βάρος σε συντομότερο χρονικό διάστημα, κάποιος που προσέχει τη διατροφή του μπορεί να επιτύχει μείωση του λιπώδους ιστού του, κάποιος που δεν κάνει δίαιτα μπορεί να χάσει κιλά λόγω των επιπλέων καύσεων θερμιδών και κάποιος που θέλει να διατηρήσει τα κιλά του μπορεί να το κάνει χωρίς να έχει υπερβολικά χαμηλή θερμιδική πρόσληψη.
  2. Προστατεύει το μυικό ιστό, επιταχύνει την απώλεια του σωματικού λίπους και δεν αφήνει  το σώμα σας να χαλαρώσει.
  3. Αποτελεί μια ευχάριστη δραστηριότητα αναψυχής που σας χαλαρώνει, απομακρύνει τη σκέψη σας από το φαγητό και σας δίνει την αίσθηση ότι ασχολείστε με κάτι δημιουργικό κι αποδοτικό.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ. Εάν τρώτε ανεξέλεγκτα, καμία γυμναστική δραστηριότητα δεν θα μπορέσει να μειώσει τα κιλά σας. Σε μία ώρα άσκησης δεν καίγονται περισσότερες από 400-500 θερμίδες, όσες δηλαδή έχει περίπου μία πάστα ή δύο μικρά κομμάτια πίτσα. Για αυτό ναι στη γυμναστική, αλλά παράλληλα προσοχή και στη διατροφή.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΕΦΙΚΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

Αν χρησιμοποιείτε την γυμναστική ως μέσο υποβοήθησης του αδυνατίσματος ή σαν εργαλείο για τον έλεγχο και την διατήρηση ενός συγκεκριμένου σωματικού βάρους, οι στόχοι σας πρέπει να είναι:

  1. Η αύξηση της θερμιδικής δαπάνης, δηλαδή η καύση περισσότερων θερμίδων όχι όμως σε σημείο που θα προκαλέσει σωματική εξάντληση ή ένταση του αισθήματος πείνας.
  2. Η κινητοποίηση περισσότερου λίπους για την παραγωγή ενέργειας.
  3. Η υποστήριξη του μυικού ιστού, ο οποίος κινδυνεύει να καταβολιστεί από την δίαιτα, την ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών ή και την υπερβολική γυμναστική.
  4. Η ψυχολογική και πνευματική χαλάρωση, σε συνδυασμό με την εκτόνωση και τον εθισμό σας στην τακτική και συστηματική γυμναστική.

ΑΕΡΟΒΙΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ

Σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής με στόχους τη μείωση του περιττού λίπους και την καλυτέρευση της υγείας είναι αναγκαίο να δίδεται μεγαλύτερη έμφαση σε αερόβιες δραστηριότητες σχετικά χαμηλής έντασης και μεγάλης διάρκειας. Οι κυριότερες αερόβιες δραστηριότητες είναι το βάδισμα και το χαλαρό τζόκινγκ, το στατικό ποδήλατο, η κωπηλασία στο ειδικό όργανο, το στεπ, η ενασχόληση με διάφορα σπορ που δεν απαιτούν ιδιαίτερα έντονη προσπάθεια, το χωρίς κραδασμούς αερόμπικ, η κολύμβηση και η γυμναστική στην πισίνα η οποία θεωρείται ιδανική εάν εκτός από τα περιττά κιλά συνυπάρχουν και κάποια ορθοπεδικά προβλήματα. Οι δραστηριότητες αυτές βελτιώνουν την καρδιαγγειακή λειτουργία, αυξάνουν τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου και μεγιστοποιούν την κινητοποίηση λίπους.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΒΑΡΗ

Η προπόνηση με αντιστάσεις κι ειδικά με ελεύθερα βάρη και μηχανές θα σας βοηθήσει να μην χάσετε μυικό ιστό κατά την διάρκεια της δίαιτας σας. Τα βάρη θα σφίξουν το σώμα σας, θα το εμποδίσουν να χαλαρώσει και θα προστατεύσουν τους μυς σας, αλλά δεν θα σας βοηθήσουν να κάψετε περισσότερο λίπος ή θερμίδες από ότι άλλα είδη άσκησης.

 

Πάνος Πλατρίτης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Layer 1