Η αξία της μουσικής στη προσχολική ηλικία
Απο τότε που δημιουργήθηκε ο κόσμος η μουσική υπήρχε και ο άνθρωπος απλά την ανακάλυπτε μέσα απο διάφορους ήχους που υπήρχαν γύρω του.
Τα παιδιά απο τη στιγμή της γέννησης τους, την εξερευνούν και προσαρμόζονται στους ήχους του περιβάλλοντος.
Γενικά όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν την ικανότητα να ανταποκρίνονται σε ήχους ρυθμούς και μαζί να δημιουργούν!
Έρευνες έχουν δείξει πως πρόωρα βρέφη, που άκουγαν μουσική οποιουδήποτε είδους, ανέπτυξαν υψηλότερες διανοητικές και σωματικές ικανότητες απο άλλα που μεγάλωσαν με τον ίδιο τρόπο χωρίς όμως να ακούν μουσική.
Η μουσική διεισδύει στις ζωές των παιδιών με πάρα πολλούς τρόπους. Ως τέχνη μπορεί να προσφέρει στα παιδιά ένα πολύ δυνατό μέσο για έκφραση και επικοινωνία. Αλλά και τα παιδιά να αποκτήσουν την ικανότητα για ακρόαση, ευαισθησία και μουσικότητα.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Πλάτωνας έλεγε πως η εκπαίδευση στη μουσική είναι ανάγκη επιτακτική γιατί περισσότερο απο οτιδήποτε στον κόσμο, ο ρυθμός και η αρμονία επηρεάζουν το ενδότερο κομμάτι του εαυτού μας και ο καθένας από εμάς θα πρέπει να ξέρει πως να το χαλιναγωγήσει.
Ανάμεσα στα άλλα, πολλοί μουσικοπαιδαγωγοί τονίζουν πόσο σημαντική είναι η μουσική αγωγή στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού από πολύ μικρή ηλικία και γι’ αυτό θα ήταν καλό να ξεκινά κάποιος από τη πρώτη παιδική ηλικία, όταν ακόμα οι ψυχοκινητικές, νοητικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες βρίσκονται σε ένα πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.
Οπότε είναι σημαντικό όλες οι μαμάδες να γνωρίζουμε πως τα τραγουδάκια, τα νανουρίσματα και τα πρώτα απλά ρυθμικά παιχνίδια αποτελούν βασικούς συντελεστές για την ανάπτυξη σημαντικών χαρακτηριστικών της ίδιας της προσωπικότητας του.
Ως αποτέλεσμα της ενασχόλησης με τη μουσική, τα παιδιά αναπτύσσουν τη συγκέντρωσης τους, το λόγο και την ομιλία τους. Συγκεκριμένα ενδυναμώνεται και γίνεται χρήση της φωνής. Επίσης διευρύνονται οι δεξιότητες συντονισμού της κίνησης. Η μουσική μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να επεξεργαστούν και να εκφράσουν τα συναισθήματα τους ακόμη και να αναπτύξουν την αυτοπεποίθηση τους.
Οφείλουμε λοιπόν ως γονείς για όλα όσα έχουμε αναφέρει, να τα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψιν. Είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να ασχοληθούν με τη μουσική και να τους ενισχύσουμε για να την αγαπήσουν.
Ωστόσο μερικές ιδέες για να τους παρακινήσουμε:
– Παρότρυνση των παιδιών για συμμετοχή σε μουσικά προγράμματα, χορωδίες.
– Παρακολούθηση οικογενειακών συναυλιών .
– Μουσικές ακροάσεις.
– Αγορά βιβλίων, παραμυθιών, παιχνιδιών που έχουν σχέση με μουσική.
Συνοψίζοντας, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η ενασχόληση με μουσική έχει πολλαπλά οφέλη.
Άρα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, να υποστηρίζουμε και να επιδιώκουμε την επαφή των παιδιών μας με τη μουσική σε κάθε τους δραστηριότητα, είτε αυτή είναι στο σχολείο, στο σπίτι, είτε στις εξωσχολικές δραστηριότητες.
Ελένη Χριστοδούλου
Μουσικοπαιδαγωγός-Σχολική Σύμβουλος
e: elenchr@gmail.com